Kopzorgen verdienen zorg. Op elke leeftijd. Toch staan we daar vandaag nog ver van. Daarom roepen we beleidsmakers op om psychisch welzijn op latere leeftijd de aandacht en de ondersteuning te bieden die het verdient. Dat doen we aan de hand van 22 voorstellen.  

In oktober 2020 lanceerde de Vlaamse Ouderenraad de Kopzorgen-campagne. We zijn 1 jaar, 2 koplopers, zo’n 40 blogberichten, 60 partners, 50 prikbordberichten en een 60tal diepte-interviews met ouderen, mensen uit het werkveld en deskundigen later.  

22 beleidsvoorstellen

Al die verhalen, visies en praktijken vormen samen de basis voor 22 concrete beleidsaanbevelingen, gebundeld in vijf thema’s.  

Klik op elk van de thema’s om meer te weten te komen over de voorstellen.

>> Zet in op zichtbaarheid, bewustzijn en bronnen van veerkracht

>> Creëer een grotere alertheid voor signalen van psychisch onwelzijn bij ouderen 

>> Maak psychologische hulpverlening laagdrempelig en toegankelijk voor ouderen 

>> Bouw gespecialiseerde psychologische hulp op maat van ouderen met een psychiatrische aandoening uit

>> Versterk de aandacht voor psychisch welzijn binnen de residentiële ouderenzorg 

De 22 voorstellen zetten de huidige uitdagingen rond het psychisch welzijn van ouderen op de kaart. Ze vormen de toekomst van de geestelijke gezondheidszorg voor ouderen. We maken de voorstellen via een officieel advies over aan onze beleidsmakers en roepen hen op tot actie. 

Flitsende brochure  

De Vlaamse Ouderenraad maakte een handige brochure over deze campagne. Daarin komen talrijke ouderen, praktijkmedewerkers en experts aan het woord. Ook zoomt de brochure in op een aantal van de beleidsvoorstellen.

Daarnaast belichten we in de brochure opvallende cijfers en brengen we inspirerende praktijken die we tijdens de campagne leerden kennen. De brochure is als het ware een speelse vertaalslag van ons officiële advies aan de beleidsmakers, en vormt een mooie terugblik op de campagne.

Klik hieronder op de brochure om ze volledig te kunnen lezen.