Rika Ponnet is relatie-expert en doet aan relatiebemiddeling. Via haar praktijk heeft zij ervaring met koppels waarbij de rollen veranderen door mantelzorg. Naast verlies, kan dat vaak ook kopzorgen opleveren. “Elke relatie is anders. Je kan geen algemene tips geven die voor iedereen gelden. Wat werkt bij het ene koppel, werkt niet noodzakelijkerwijze voor jullie. Net dat is het moeilijke aan mantelzorg.” 

Verplicht mantelzorg je om als koppel een nieuw evenwicht te zoeken? 

Rika Ponnet: “Ik zie vaak 2 scenario’s. In het eerste scenario bestond er al een evenwicht tussen partners waarbij de ene net iets meer ondersteuning of zorg geeft aan de ander. De acceptatie van mantelzorg zal dan iets vlotter verlopen. In het tweede scenario verloopt dat moeizamer. Dat komt omdat de rollen veranderen. De persoon die altijd onafhankelijk was, moet plotseling hulp aanvaarden. Die persoon moet dan onverwachts een kwetsbare kant laten zien. Of de partner die vroeger meer werd gedragen, moet nu juist autonomer zijn.” 

“De persoon die altijd onafhankelijk was, moet plotseling hulp aanvaarden. Of de partner die vroeger meer werd gedragen, moet nu juist autonomer zijn”

Rika Ponnet, relatie-expert

“In het algemeen kan je zeggen dat mantelzorg sowieso een grote invloed heeft op je relatie en op je intimiteit. De ene wordt meer afhankelijk van de ander. De wederkerigheid die jullie gewoon zijn van elkaar, verandert ineens. Sowieso is het telkens een verkenningstocht die je samen als koppel moet afleggen. Dat is nu net het moeilijke: er bestaan hier geen eenvoudige tips voor. Het is voor elk koppel anders.” 

“Zo ken ik een harmonieus koppel dat altijd alles deed volgens het klassieke rollenpatroon. Hij ging uit werken en zij verzorgde het huishouden. Zij was daar heel fier op. Dat was haar domein. Toen ze ziek werd, kreeg ze het moeilijk om dat af te staan. Hoe hebben zij dat opgelost? Hij kookt en zij zet zich erbij en zegt hoe hij alles moet aanpakken. Dit werkt perfect voor hen. Het neemt spanningen weg. Maar werkt dit bij iedereen? Nee, zeker niet. Daarom dat het zo belangrijk is om alles samen te verkennen, en niet zomaar af te gaan op eenvoudige tips van buitenaf. Zo simpel is het nooit. Jullie moeten als koppel kunnen aftasten: wat werkt er nu eigenlijk voor ons?” 

Wat als je ziet dat jouw partner meer hulp nodig heeft dan die op dat moment wil aanvaarden? 

Rika Ponnet: “Ga je altijd die strijd aan met elkaar? Dat is eigenlijk de vraag. Ga je jezelf in zulke gevallen opstellen als alwetend en dominant? Ik vind het beter om de ander in haar of zijn recht te laten om grenzen uit te testen.” 

“Soms verschiet je als mantelzorger ook in positieve zin. Misschien dacht je dat iets niet meer zou lukken, maar gaat het dan toch wel”

Rika Ponnet, relatie-expert

“Je hebt als zorgvrager het recht om dat voor jezelf te ondervinden. En als mantelzorger kan je die verkenning laten plaatsvinden vanuit het vertrouwen dat de ander zelf tot conclusies komt. Dat is beter dan wanneer je als zieke persoon het gevoel hebt dat je plots regels moet volgen. Dat geeft alleen maar meer ruzie en dat werkt niet. En soms verschiet je als mantelzorger ook in positieve zin. Misschien dacht je dat iets niet meer zou lukken, maar gaat het dan toch wel.” 

Wat kan je doen als je zaken zoals dagopvang of kortverblijf bespreekbaar wil maken? 

Rika Ponnet: “Het is sowieso aan het koppel zelf om ergens aan uit te geraken. Je kan natuurlijk altijd zeggen tegen de persoon die de zorg nodig heeft: ‘Probeer het eens. Het is niet omdat je het eens hebt uitgeprobeerd dat je vastzit in een bepaalde routine. Je kan er altijd uitstappen.’ Misschien doet het dan deugd in twee richtingen: voor mantelzorger om er even uit te zijn maar ook voor de zorgvrager om even iets op zichzelf te doen.” 

Wat zijn de uitdagingen voor een mantelzorger? 

Rika Ponnet: “Wat ik vaak merk bij mantelzorgers, is een gevoel van eenzaamheid. Je hebt mantelzorgers die steeds meer een soort ouderrol opnemen. Ik hoor zulke mensen vaak zeggen: ‘Ik geef veel.’ Mantelzorg klinkt mooi, maar we vergeten dat het een immense opdracht is. In goeie en slechte tijden, zegt men, maar als mantelzorger weet je natuurlijk nooit op voorhand hoe lang of hoe zwaar die slechte tijden gaan zijn. Dat maakt dat mantelzorgers zich wel eens eenzaam voelen in het dragen van die zorg.” 

“In goeie en slechte tijden, zegt men. Maar als mantelzorger weet je natuurlijk nooit op voorhand hoe lang of hoe zwaar die slechte tijden gaan zijn”

Rika Ponnet, relatie-expert

“Momenten van dankbaarheid kunnen dan veel goedmaken. Dat gebeurt meestal op een eenvoudige manier: door gewoon al de zorg van de ander accepteren. Dat alleen al is een niet te onderschatten teken van genegenheid naar de mantelzorger. Die moet zich dan niet meer afvragen: ‘Is het wel oké wat ik doe voor hem of haar?’ Door zorg toe te laten, krijg je tussen koppels een soort van liefdevolle afhankelijkheid. De zorgvrager laat hulp toe en de mantelzorger krijgt hierdoor een signaal van appreciatie.” 

Ervaren mantelzorgers veel druk van de maatschappij? 

Rika Ponnet: “We vergeten soms dat de druk van de maatschappij en van de omgeving enorm kan wegen op de schouders van mantelzorgers. Een diagnose zoals kanker of dementie of gelijk welke ziekte of aandoening is natuurlijk erg voor diegene die het krijgt. Maar het is tegelijkertijd een schok en een stempel voor diegene die de zorg gaat opnemen.” 

“Ik vind bovendien dat we te gemakkelijk van de mantelzorger verwachten dat die ook nog eens de verantwoordelijkheid neemt om aan zelfzorg te doen. Dat levert voor de mantelzorger alleen maar extra druk op. Tips zoals ‘onderhoud je sociale contacten’ of ‘doe nog eens iets voor jezelf’ komen ook terecht op de moeten-lijst. Net op het moment dat je juist zo weinig tijd hebt voor jezelf. Het effect is dat je de schuld legt bij de mantelzorger. Het is alsof je daarmee zegt: ‘Lukt het niet met zelfzorg? Dan heb je onze tips niet goed opgevolgd.’ Maar zo simpel is het niet.” 

Hoe kan de omgeving mantelzorgers ondersteunen? 

Rika Ponnet: “Het heeft geen zin om altijd maar te zeggen ‘Het komt wel goed’ of ‘Bekijk het positief’. Het is gewoon zwaar en het komt niet altijd goed. Dat mag gezegd worden. Het is perfect normaal dat mantelzorgers het lastig hebben. Vaak gaat alle aandacht automatisch naar de partner of persoon die ziek is. Ik hoorde onlangs een iemand zeggen: “Dat is nu toch erg. Ik begin bijna jaloers te worden op mijn vrouw. Iedereen vraagt naar haar. Hoe ik het stel, dat komt gewoon niet aan bod.” 

“Een empathisch oor, dat hebben mantelzorgers nodig. Het is toch maar normaal dat zij soms op adem moeten komen”

Rika Ponnet, relatie-expert

“Het is dan ook een belangrijkste boodschap om niet altijd naar oplossingen te zoeken, die zijn er vaak ook niet. Maar luister gewoon eens, laat een mantelzorger ventileren. Een empathisch oor, dat hebben mensen nodig. Het is toch maar normaal dat mantelzorgers soms op adem moeten komen. Het is nu eenmaal niet eenvoudig wat ze doen.” 

En hoe kan je daar binnen je relatie mee omgaan? 

Rika Ponnet: “Voor een relatie lijkt mij het belangrijkste dat je bij elke stap een goed gevoel hebt, zowel voor zorgvrager als mantelzorger. Anders krijg je nooit het veilige gevoel dat je nodig hebt in een relatie. Vertrouw daarom ook op je eigen buikgevoel. Waar voel jij je goed bij? Hoe behoud je jouw eigenwaarde? Hoe voelt de ander zich geapprecieerd?” 

“Wat werkt voor het ene koppel, werkt niet noodzakelijk voor jullie. Ga daarom vooral samen op verkenning”

Rika Ponnet, relatie-expert

“Dat is net zoals bij ouders en kinderen. Sommige koppels beslissen om nooit gebruik te maken van een babysit. Zijn zij verkeerd? Nee, uiteindelijk moeten zij dat als koppel zelf weten. Als ze het anders zouden doen, omdat de maatschappij dat van hen verlangt, dan voelen ze zich daar minder goed bij en genieten ze toch niet van hun vrije avond. Zo is dat ook bij mantelzorgers en zorgvragers. Wat werkt voor het ene koppel, werkt niet noodzakelijk voor jullie. Ga daarom vooral samen op verkenning.” 

Dit interview verscheen eerder al op de website van Steunpunt Mantelzorg, een vereniging voor mantelzorgers en zorgvragers en partner van de Kopzorgen-campagne.