Grande dame. Tv-Coryfee. Boegbeeld. Icoon. En sinds enkele maanden ook Koploper en ambassadrice van onze campagne. Paula Sémer was het allemaal. Steeds met hart en ziel. 

De Vlaamse Ouderenraad is diep geraakt door haar overlijden. Afscheid moeten nemen van iemand die er enkele weken geleden nog zo sterk stond, valt ons bijzonder zwaar.

Tegelijk met het verdriet voelen we dankbaarheid. We zijn fier dat we de afgelopen maanden mochten samenwerken met Paula. Haar engagement voor de campagne ‘Kopzorgen Verdienen Zorg’ droeg ze met veel trots en liefde. Een krachtig signaal voor de geestelijke gezondheid van ouderen.


In maart, op een mooie lentedag, waren we voor het eerst welkom in haar appartement in Watermaal-Bosvoorde. Paula vertelde openhartig over de verlieservaringen die ze doormaakte in haar leven. Over haar eigen kopzorgen en die van generatiegenoten om haar heen. Over de manieren om ermee om te gaan. Over vallen en opstaan. En over de zon, die ze elke dag dankbaar zag opkomen op haar ene terras en zag ondergaan op haar andere terras. 

Ook de weken nadien konden we telkens opnieuw op Paula rekenen. We zagen een Paula die steeds zichtbaarder genoot van haar engagement, in het belang van anderen. Van een gesprek in de radiostudio van de Madammen op Radio 2 en een bezoek van Radio 1 bij haar thuis, tot een uitgebreid interview met Het Nieuwsblad en de vele berichtjes en telefoontjes tussendoor.

Enkele weken geleden, toen we haar een grote ruiker bloemen bezorgden, vroeg Paula ons al lachend hoe we haar rol als Koploper in de toekomst zagen. Want “Ik ben nog lang niet klaar met het doorbreken van taboes.” Wel, Paula: je zal voor ons altijd een Koploper blijven.

Bedankt, Paula! Het was een voorrecht om met je samen te werken.


De Vlaamse Ouderenraad betuigt zijn diepste medeleven aan familie, collega’s en vrienden van Paula Sémer. Op www.paulasemer.be ontdek je een prachtig eerbetoon, gemaakt door haar familie en omgeving. 

Heb je vragen over euthanasie? Dan kan je terecht op www.leif.be.