Een podcast. Dat is een audioprogramma dat je kan beluisteren op internet. Je kan het zo gek niet bedenken, of er bestaat een podcast over het thema. Wij houden het beperkt en selecteerden voor Kopzorgen Verdienen Zorg een top 5 van podcasts over ouderen en hun kopzorgen. Ouderen spelen daarin steeds de hoofdrol en vertellen zelf over hun kopzorgen.

Pluspunt van podcasts? Je kan ze beluisteren en in tussentijd strijken, in de tuin werken, fietsen, breien, je hond uitlaten. Noem maar op. Met een podcast in je oren vergeet je even je eigen kopzorgen.

Podcast 5: Liliane, Niemand

Liliane Stijnen werd in 1932 geboren. Haar vader heeft ze nooit gekend, en haar moeder wist niet goed wat ze met die dochter aanmoest. Daarom dumpte ze haar in een kindertehuis. Op haar elfde werd Liliane naar een psychiatrische instelling gebracht. Elektroshocks, waterboarding, urenlange baden, dwangbuizen, … ze kan er allemaal over meespreken. Pas op haar 48e kwam ze weer vrij. Liliane kon eindelijk aan haar leven beginnen. In 1988, vertelde ze haar verhaal onder het pseudoniem Rosalie Niemand.

Of beluister Liliane, niemand op de website van Radio 1

Podcast 4: Moeders Ten Laste

Moeders Ten Laste is een podcastreeks over Fabienne, Tin en Monique. Drie moeders die na een leven lang werken geen pensioen opbouwden. Nu ze de pensioenleeftijd naderen, blijken de pijnlijke financiële gevolgen.

Of beluister Moeders Ten Laste op de website van Radio 1

Podcast 3: Bob

Bob is een zesdelige podcast over Elisa, vierentachtig jaar en verliefd.. op Bob. Vanuit haar kamer in een woonzorgcentrum in Antwerpen vertelt Elisa dat Bob haar buurjongen was in 1947. Ze spraken soms af in het voortuintje van een leegstaand huis. Om te praten, geheimen te delen en kusjes te geven. Maar Bob is een man waar haar drie dochters tot dan toe nog nooit van hadden gehoord. Wie is Bob en heeft hij wel echt bestaan?

Of beluister Bob op de website van VPRO

Podcast 2: Corinne, transgender

Corinne gaat over het verhaal van Cornelis Van Tongerloo, in 1936 geboren in het Antwerpse Schipperskwartier. Hij groeit op in een groot en warm nest, maar al snel voelt Cornelis dat er iets niet klopt. Het liefst bladert hij in modemagazines, tekent hij jurken voor zijn vriendinnen en zussen en droomt hij stiekem van een toekomst als ballerina. Cornelis wordt ouder en probeert zijn eigen weg te zoeken, in een periode waarin dat allesbehalve gemakkelijk is. In 1971 stapt hij op het vliegtuig naar Marokko om voor eeuwig terug te keren als: Corinne Van Tongerloo.

Of beluister Corinne op de website van Radio 1

Podcast 1: Opgenomen

Opgenomen is de podcast van psychiatrisch ziekenhuis Bethanië. Sowieso is voor veel mensen een psychiatrisch ziekenhuis een onbekende wereld. In vijf podcast-afleveringen wil het ziekenhuis het taboe dat rust op de psychiatrie doorbreken. In de eerste aflevering vertellen Marie, Lore en Wim over de moeilijke afweging tussen veiligheid en autonomie op een opnameafdeling voor 60-plussers met psychiatrische problemen.

Of beluister Opgenomen op de website van SLAK, het collectief dat de podcast maakte

Zelf podcast tips?

Ontbreken er podcasts over ouderen in het lijstje? Zelf een podcast tip? Laat het ons weten in het formuliertje onderaan deze pagina.