Onlangs stierf Lutgart ‘de stem van Vlaanderen’ Simoens. Bij menig ouderen voelde Lutgart aan als een bekende, een vriendin zelfs. De voormalig radiopresentatrice luisterde 23 jaar lang elke zondagavond naar verzuchtingen en kopzorgen van Vlamingen in het Radio 2-programma ‘Vragen staat vrij’. Via brieven en een plaat bood ze troost en een luisterend oor.
De Kopzorgen-campagne neemt een voorbeeld aan deze grande dame. Haar aanpak is een voorbeeld voor ons allen op vlak van oprecht luisteren naar anderen.
De grondlegger van de interactie op de radio
Toen Lutgart met het programma ‘Vragen staat vrij’ startte in 1969, was interactie met luisteraars nog niet echt ingeburgerd. Zij bracht daar verandering in.
Mensen samenbrengen en verbinden, dat was haar credo. Via een gele briefkaart of een brief konden mensen een plaatje aanvragen in ‘Vragen staat vrij’. Dat ging vaak gepaard met een speciale gelegenheid, verhalen, verzuchtingen of verdriet. Lutgart las elk verhaal voor met evenveel liefde en toewijding. Als aanvrager had je écht het gevoel dat het plaatje exclusief voor jou opgelegd werd en als luisteraar hing je aan haar lippen.
Voltooid leven
We kennen Lutgart als een liefdevolle, vrolijke dame. Maar ook zij werd geconfronteerd met een aantal kantelmomenten in het leven. Simoens sprak aan einde van haar leven af en toe in interviews over de kopzorgen en verliezen waarmee ze gaandeweg geconfronteerd werd, zoals de dood van haar twee echtgenoten en zoon en de verhuis naar een woonzorgcentrum.
Ze kon terugblikken op een mooi leven, maar voor haar was het op. Voor haar was het leven voltooid. Ze vertelde dan ook weleens over haar wens tot euthanasie.
Lutgart Simoens als inspiratiebron
Met de campagne ‘Kopzorgen verdienen Zorg’ willen we meer aandacht vragen voor het psychisch welzijn van ouderen en aantonen dat iedereen iets kan betekenen voor een ander.
Vragen hoe het écht met iemand gaat en oprecht luisteren is, gezien de huidige situatie, broodnodig. Lutgart Simoens kan ons daarbij helpen. Ze laat een liefdevolle erfenis na. Er schuilt namelijk een Lutgart in ons allemaal. Zoek ze op en zet ze in om anderen te helpen. je hoeft geen pasklare antwoorden te geven. Gewoon al aanwezig zijn en interesse tonen, is heel erg veel waard.
Ode aan Lutgart Simoens op Radio 2
Op Radio 2, de zender waarvoor Lutgart decennia lang werkte, werd een ode gebracht aan haar. Je kan het hier herbeluisteren.
Laat een reactie na