Tussen 1 en 10 oktober vindt de Tiendaagse van de Geestelijke Gezondheid plaats. Het belang van geestelijke gezondheid en ‘samen veerkrachtig’ staan dan in de kijker. Stad Gent lanceerde daarom de driedelige podcastreeks ‘Geestig Gezond ouder worden’. Een podcast over psychisch gezond ouder worden.

“De stap zetten naar een psycholoog is voor veel ouderen nog steeds moeilijk”, klinkt het bij de psychologen van de Gentse lokale dienstencentra. Ouderen zoals Viviane, 75 jaar, vertellen in de podcast hoe ze de schroom overwonnen. 

Lancering in de Tiendaagse van de Geestelijke Gezondheid   

De podcastreeks ‘Geestig gezond ouder worden’ is een initiatief van de psychologen actief in Gentse lokale dienstencentra. “Aandacht schenken aan de Tiendaagse van de Geestelijke Gezondheid, doen we al enkele jaren”, legt psychologe Katrien Vandepitte uit. “Maar dit jaar wilden we origineel uit de hoek komen. Samen met mijn collega-psychologen kwam het podcastidee tot stand. Het is een audioprogramma dat je kan beluisteren op internet. Bovendien ging er tijdens de podcast-opnames een fotograaf met ons mee. De genomen foto’s hangen nu op in alle Gentse dienstencentra. We zetten dus in op beeld én klank.”  

Waarom de psychologen voor een podcast kozen? “Als psychologe in een lokaal dienstencentrum vind ik het belangrijk dat ik ouderen blijf betrekken bij het sociaal leven”, vertelt collega-psychologe Els Aerssens. “Andere generaties moeten mee zijn met wat er leeft bij de ouderen, en ouderen moeten ook mee zijn met wat er gebeurt in de maatschappij. Podcasts worden tegenwoordig vaak gebruikt om het te hebben over actuele thema’s. Voor ons leek een podcast dan ook een goed medium om het thema mentaal welzijn bij ouderen in de kijker te zetten.”   

Ook ouderen kunnen terecht bij een psycholoog  

Met de podcasts willen de psychologen verschillende lansen breken. “We vinden het belangrijk dat ouderen die zich niet goed voelen, weten dat ze bij een psycholoog terechtkunnen”, legt Els Aerssens uit. “Maar via de podcasts willen we ook tonen dat ouderen geen grijze massa zijn, in tegenstelling tot wat velen denken. In onze lokale dienstencentra zien we zoveel kleur. Ook dat willen we tonen met onze podcastreeks. We brengen kleur in een massa die volgens ons schijnbaar grijs is.”  

“De podcasts tonen niet alleen hoe moeilijk het is om de stap te zetten naar een psycholoog, maar ook op welke manier je leven kan veranderen als je ouder wordt”

Katrien Vandepitte, psycholoog lokale dienstencentra Gent

“En naast ouderen, willen we ook jongeren aanspreken”, vertelt Katrien Vandepitte. “Veel jongere mensen vinden het moeilijk om het leven van een oudere te begrijpen. Of mensen die voelen dat ze ouder worden, denken: ‘Wat gebeurt er hier allemaal?’. De podcasts tonen niet alleen hoe moeilijk het is om de stap te zetten naar een psycholoog, maar ook op welke manier je leven kan veranderen als je ouder wordt.”  

Viviane (75 jaar) stapte naar een psycholoog  

Een van de ouderen die openlijk over haar psychisch welzijn spreekt in de podcastreeks, is de 75-jarige Viviane. “Naar een psycholoog gaan, is de moeilijkste stap die ik in mijn hele leven genomen heb”, vertelt ze. “Zotten. Zo noemde ik vroeger de mensen die naar een psycholoog gingen. Lelijk hé, dat ik dat zei?”  

Viviane

“Ik heb meegewerkt aan de podcast omdat ik mensen die het nodig hebben wil adviseren om ook naar een psycholoog te gaan”

Viviane, werkte mee aan de podcast

En hoewel ze niet dacht dat een psycholoog haar kon helpen, is Viviane blij dat ze de stap gezet heeft. “Ik heb niet meegewerkt aan de podcast omdat ik mijn verhaal wilde doen, wél omdat ik mensen die het nodig hebben wil adviseren om ook naar een psycholoog te gaan.”  

En het opnemen van de podcast? “Dat was een fijne ervaring”, knikt Viviane enthousiast. “Ik ben heel trots op de andere ouderen die in de podcast getuigen over hun psychisch welzijn. En ik ben natuurlijk ook benieuwd wat mijn kinderen van het eindresultaat vinden. Ik ga hen de podcasts zeker doorsturen!”   

Meer weten?  

Benieuwd naar de podcastreeks ‘Geestig Gezond ouder worden’? Beluister de afleveringen hier.  

Meer weten over de Tiendaagse van de Geestelijke Gezondheid? Dat kan hier.